Radio is loading on start up - AcuraZine - Acura Enthusiast Community

Notices

Radio is loading on start up

Old 10-10-2018, 03:33 PM
  #1  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Radio is loading on start up

Once in a while the radio doesn't play on start up (maybe one in five starts). The 2nd info screen shows "loading..." until we press the touchpad. Anyone else experience this?
blibbertibs is offline  
Old 10-10-2018, 07:49 PM
  #2  
Registered Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Vancouver, BC Canada
Age: 57
Posts: 48
Thanked 8 Times in 8 Posts
No, just the "Check Tuner" or "Radio Unavailable" error message.

.
Newsy1904 is offline  
Old 10-10-2018, 08:39 PM
  #3  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Same problem

i have same issue. My dealer had no clue what problem is.
Bartrdx is offline  
Old 10-10-2018, 08:58 PM
  #4  
Registered Member
 
Join Date: Sep 2018
Age: 38
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Happened to me today. I just went to the home screen and clicked on FM radio and it worked.
Njbrandon is offline  
Old 10-10-2018, 11:50 PM
  #5  
WayTooManyAcuras
 
oblio98's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Connecticut
Posts: 1,983
Thanked 173 Times in 97 Posts
Happens a lot to me. You have to go back to the MAIN MENU and re select it. Lotta bugs in this head unit.
oblio98 is online now  
Old 10-11-2018, 12:48 AM
  #6  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yeah, happens to me approximately 3 times a week. Dealer doesn't know what's wrong with it. It's minor but it's also annoying.
blibbertibs is offline  
Old 10-11-2018, 01:28 AM
  #7  
Registered Member
 
Join Date: Aug 2007
Age: 40
Posts: 88
Thanked 6 Times in 4 Posts
Happens to me also. switching screens loads it. Annoying bugs abound
burn1010 is offline  
Old 10-11-2018, 08:11 AM
  #8  
Registered Member
 
Stew4HD's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sugar Land, TX
Posts: 5,233
Thanked 970 Times in 638 Posts
Same thing with me. If I hit the HOME button and reload the radio, it comes right back but... yep, tis an issue
Stew4HD is offline  
Old 10-15-2018, 06:07 PM
  #9  
Registered Member
 
Havasubum's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 52
Thanked 10 Times in 8 Posts
Add me to the list of people having the "loading" freeze. Good luck to all of us. Honda America is NOT very response to owner's issues. BARTRDX, perhaps the dealer could be more proactive and contact Acura Tech about the problem. This has happened to me as well. The dealer can't fix it so they give it back to the owner, shrugging their shoulders. GRRRRR!
Havasubum is offline  
Old 10-15-2018, 06:17 PM
  #10  
Registered Member
 
Boxer1200's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: DFW, TX
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
First post. First issue for me. Only had the car a couple hours and it does it each time I restart. Really annoying for what I just laid out .I'm fearful this is tip of the iceberg with the techy stuff.
Boxer1200 is offline  
Old 10-15-2018, 06:19 PM
  #11  
Registered Member
 
MI-RDX's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Michigan
Posts: 716
Thanked 164 Times in 115 Posts
For the last week I've been listening to nothing but broadcast radio (AM or FM) and have never experienced this issue. Whatever it is it's not consistent.

FWIW I only have a USB drive connected in the center console, no phone.
MI-RDX is online now  
Old 10-16-2018, 10:34 AM
  #12  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 32
Thanked 5 Times in 5 Posts
I am also having the Radio Issue. Going back to the Home Menu and selecting another source and then returning seems to fix it temporarily. Lets all hope there is an update soon.
Speaking of which how would the update process work? Wifi, USB Flash Drive, Dealer installed?
DHood is offline  
Old 10-16-2018, 10:58 AM
  #13  
Registered Member
 
Stew4HD's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sugar Land, TX
Posts: 5,233
Thanked 970 Times in 638 Posts
Originally Posted by DHood View Post
I am also having the Radio Issue. Going back to the Home Menu and selecting another source and then returning seems to fix it temporarily. Lets all hope there is an update soon.
Speaking of which how would the update process work? Wifi, USB Flash Drive, Dealer installed?
I think it's via wifi, but have to wait and see, I guess.. it's past due for an update from them!
Stew4HD is offline  
Old 10-16-2018, 02:00 PM
  #14  
Registered Member
 
Meto's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Kansas City, MO
Posts: 188
Thanked 56 Times in 36 Posts
I just turn off the system from the steering wheel and then back on... It is annoying and Acura knows about it and says it will be fixed in the update
Meto is offline  
Old 10-16-2018, 02:34 PM
  #15  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
I turn radio on and off, it comes right on.
Iím going to dealership next week and start the process. itís probably a software fix which could take a while.
Has anyone noticed how slow the systems spool up when you start car. My opinion it is too long.
Bartrdx is offline  
Old 10-16-2018, 04:07 PM
  #16  
Registered Member
 
Meto's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Kansas City, MO
Posts: 188
Thanked 56 Times in 36 Posts
Originally Posted by Bartrdx View Post
I turn radio on and off, it comes right on.
Iím going to dealership next week and start the process. itís probably a software fix which could take a while.
Has anyone noticed how slow the systems spool up when you start car. My opinion it is too long.
Agreed... This was also reported to Acura
Meto is offline  
Old 10-16-2018, 05:42 PM
  #17  
Registered Member
 
catbert430's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Northeastern New Jersey
Age: 66
Posts: 312
Thanked 76 Times in 53 Posts
A little humor with my sound system...

Sirius XM had a little trouble starting so I switched to FM and back. Everything now OK.

Later in the day, the display was working but, no sound was coming from the speakers.
I tried switching apps and tried power off and on several times to no avail.

Stopped the car and restarted a few times. That didn't help either.

I put the car in the garage and let is sit for a couple of hours and then went for a ride to see if I had sound before heading for the dealer.

That's when I remembered that I had turned the volume all the way down at the drive-in bank.
The one thing I hadn't tried was the volume knob. The sound was never missing, just misplaced.

Another case of the defect being between the seat and the controls.
catbert430 is offline  
Old 10-16-2018, 06:56 PM
  #18  
Registered Member
 
Havasubum's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 52
Thanked 10 Times in 8 Posts
Originally Posted by Meto View Post
Agreed... This was also reported to Acura
Meto

Who told you that there is a fix on the way? Client Relations is not a good source of information. I have received totally wrong info several times from them

Thanks
Havasubum is offline  
Old 10-22-2018, 04:23 PM
  #19  
Registered Member
 
Meto's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Kansas City, MO
Posts: 188
Thanked 56 Times in 36 Posts
Originally Posted by Havasubum View Post
Meto

Who told you that there is a fix on the way? Client Relations is not a good source of information. I have received totally wrong info several times from them

Thanks
The district service manager is now on speed dial for me.. After sending in videos, pictures and them having my vehicle for over 30 days, he said a system update is coming soon to address many issues. I spoke to him just last week, but he did not have an update.
Meto is offline  
Old 10-22-2018, 06:43 PM
  #20  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Thanks for the note
Iíve been in Florida
home tomorrow
hesded to dealer Wednesday
Bartrdx is offline  
Old 10-22-2018, 07:14 PM
  #21  
Registered Member
 
Havasubum's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 52
Thanked 10 Times in 8 Posts
Meto
30 days is the magic number for a lemon law repurchase in CA.
Good luck to all of us.
Havasubum is offline  
Old 11-04-2018, 05:51 PM
  #22  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Took car to dealer on Monday afternoon. They called Thursday and said problem was the tuner. Picked up car Friday sfternoon.
this am radio did same thing. Searching
Here is what I did
Started car
put in rever
put in drive
no radio
Its got to be software.

I donít wait for car to spoil up info system
Ill take it in tomorrow
john
Bartrdx is offline  
Old 11-04-2018, 06:08 PM
  #23  
Registered Member
 
Havasubum's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 52
Thanked 10 Times in 8 Posts
I also get the following message in the HUD when trying to change channels using the left thumb wheel: System Error-Function Unavailable. (see related thread). I am also often unable to hang up a cell phone call using the same thumbwheel or the small touchpad. After taking in the car for both issues, the dealer stated that Acura has a fix in the works for all the infotainment issues. There is no information as to when this will occur. Essentially we're all stuck at this point.
Havasubum is offline  
Old 11-06-2018, 09:08 AM
  #24  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
The radio failed again this weekend.
Took it to dealer.
He is trying a system reboot.
you go to settings on main screen and do it ther.
It wile all radio and phone info clean.
Weíll see how that goes
Jb I
Bartrdx is offline  
Old 11-07-2018, 08:38 AM
  #25  
Registered Member
 
Stew4HD's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sugar Land, TX
Posts: 5,233
Thanked 970 Times in 638 Posts
I noticed that if I have the audio screen on the right side of the screen and nav on the left side, the radio freezes at loading 100% of the time. If I swap them, it rarely freezes. So rediculous
Stew4HD is offline  
Old 11-07-2018, 11:13 AM
  #26  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
That is exactly what my tech wanted me to try
He wanted to see if the screen made a difference
Iíll pass it on to him
jb
Bartrdx is offline  
Old 11-07-2018, 07:20 PM
  #27  
Registered Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Saint Augustine, FL
Age: 56
Posts: 348
Thanked 57 Times in 50 Posts
Acura is aware of the issue. No fix at this time. Need to wait for their software update to become available. Going to the dealer is a waste of time. Just call Acura and create a case number so you have it on record.
securityguy is offline  
Old 11-07-2018, 08:44 PM
  #28  
Registered Member
 
MI-RDX's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Michigan
Posts: 716
Thanked 164 Times in 115 Posts
Originally Posted by Stew4HD View Post
I noticed that if I have the audio screen on the right side of the screen and nav on the left side, the radio freezes at loading 100% of the time. If I swap them, it rarely freezes. So rediculous
After reading this post I set mine up the same way (Nav on left screen, audio on right). I've made 4 different trips since then (leaving the radio on in between) and nothing has happened - tried with both FM and XM, did not try with USB audio. Whatever it is it's not consistent across all vehicles, or if it is there's something we as drivers are doing different.
MI-RDX is online now  
Old 11-08-2018, 07:02 AM
  #29  
Registered Member
 
Stew4HD's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sugar Land, TX
Posts: 5,233
Thanked 970 Times in 638 Posts
Originally Posted by MI-RDX View Post
After reading this post I set mine up the same way (Nav on left screen, audio on right). I've made 4 different trips since then (leaving the radio on in between) and nothing has happened - tried with both FM and XM, did not try with USB audio. Whatever it is it's not consistent across all vehicles, or if it is there's something we as drivers are doing different.
Try is with AM radio, if you would please.. just to cover the bases. I typically listen to talk and sport talk radio to and from work lately. I will also try it with FM to see if that locks up with the audio source on the right side.
Stew4HD is offline  
Old 11-08-2018, 09:46 AM
  #30  
Registered Member
 
Boxer1200's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: DFW, TX
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
It's funny how no one has reported this happening on a test drive. The biggest change after purchase is most will pair a phone to the vehicle. I'm wondering if that's throwing everything off on these things. I test drove and everything worked great. Then purchased a few days later. Again, everything worked fine. No issues till we got there phones paired up once the vehicle was home.
Boxer1200 is offline  
Old 11-08-2018, 01:38 PM
  #31  
Registered Member
 
MI-RDX's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Michigan
Posts: 716
Thanked 164 Times in 115 Posts
Originally Posted by Stew4HD View Post
Try is with AM radio, if you would please.. just to cover the bases...
Done - and can report that I had a 100% failure rate, although I suspect that 1 out of 1 would not be considered a valid sample size.

The right screen just sat there with the 'Loading' message and nothing happening - the right touch pad seemed to be unresponsive as well but the left side functioned normally with the little bit of playing I did. I pressed the 'Talk' button on the steering wheel and said "Tune AM 1270" - system took the command, tuned to the correct frequency and unlocked the right screen. Will play some more when I'm out next.

Kind of looking like a possible bug in the AM Radio app.
MI-RDX is online now  
Old 11-08-2018, 01:40 PM
  #32  
Registered Member
 
Stew4HD's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sugar Land, TX
Posts: 5,233
Thanked 970 Times in 638 Posts
Originally Posted by MI-RDX View Post
Done - and can report that I had a 100% failure rate, although I suspect that 1 out of 1 would not be considered a valid sample size.

The right screen just sat there with the 'Loading' message and nothing happening - the right touch pad seemed to be unresponsive as well but the left side functioned normally with the little bit of playing I did. I pressed the 'Talk' button on the steering wheel and said "Tune AM 1270" - system took the command, tuned to the correct frequency and unlocked the right screen. Will play some more when I'm out next.

Kind of looking like a possible bug in the AM Radio app.
Thanks! Seems we are narrowing this down, at least.
Stew4HD is offline  
Old 11-09-2018, 06:37 AM
  #33  
Registered Member
 
MI-RDX's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Michigan
Posts: 716
Thanked 164 Times in 115 Posts
Originally Posted by Stew4HD View Post
Thanks! Seems we are narrowing this down, at least.
Running around a bit yesterday (about a half dozen ignition cycles) and it reoccurred as described above but not 100% of the time. A couple of occasions it happened as above, 2 other times the right screen froze at 'Loading' but the radio started playing the previously set station anyhow, and the rest of the time everything functioned as it should. In all cases of 'Loading lock' a voice command would free it up.

My gut feel is it's something in the startup logic of the AM radio APP that's affected by other things happening during system initialization which could explain the inconsistent symptoms.

I'll now return to my normal listening protocol.
MI-RDX is online now  
The Following User Says Thank You to MI-RDX For This Useful Post:
Stew4HD (11-09-2018)
Old 11-09-2018, 02:38 PM
  #34  
Registered Member
 
MI-RDX's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Michigan
Posts: 716
Thanked 164 Times in 115 Posts
Just a quick addition to my above post. After the RDX was sitting all night I ran some errands this morning. Radio turned on normally, no 'loading' message and still tuned to the last AM station I was listening to last night.

This is the kind of stuff that causes software developers to drink.

Last edited by MI-RDX; 11-09-2018 at 02:42 PM.
MI-RDX is online now  
Old 11-09-2018, 05:08 PM
  #35  
Registered Member
 
Meto's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Location: Kansas City, MO
Posts: 188
Thanked 56 Times in 36 Posts
Originally Posted by MI-RDX View Post
Just a quick addition to my above post. After the RDX was sitting all night I ran some errands this morning. Radio turned on normally, no 'loading' message and still tuned to the last AM station I was listening to last night.

This is the kind of stuff that causes software developers to drink.
That's why I do...
Meto is offline  
Old 11-12-2018, 07:29 AM
  #36  
Registered Member
 
Stew4HD's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sugar Land, TX
Posts: 5,233
Thanked 970 Times in 638 Posts
I put FM radio on the right side, I had no issues after 4-5 restarts. I changed it to AM, froze up on first restart. This only seems to happen with AM on the right side of the screen
Stew4HD is offline  
Old 11-12-2018, 07:36 AM
  #37  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Iíll have to try am
Mine Iíd FM on right
Bartrdx is offline  
Old 11-12-2018, 01:23 PM
  #38  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Age: 54
Posts: 58
Thanked 6 Times in 6 Posts
I am not able to consistently duplicate the issue. For me, FM also stuck on the "loading" a couple of times, same with AM, for the past week or so, with about 30 tries.
subin is offline  
Old 11-12-2018, 07:45 PM
  #39  
Registered Member
 
Boxer1200's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: DFW, TX
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Originally Posted by subin View Post
I am not able to consistently duplicate the issue. For me, FM also stuck on the "loading" a couple of times, same with AM, for the past week or so, with about 30 tries.
Dropped mine at the dealer today for infotainment issues and a few other things they may actually be able to do something about. My service advisor said sheíd never heard of these issues. I said I doubt Iíll be the last. I donít expect them to fix it. Just wanted to get it noted as they fixed a couple cosmetic things. They gave me an Ď19 MDX tech as a loaner. Iím not impressed. Much prefer my temperamental RDX. Wife does too.
Boxer1200 is offline  
Old 11-13-2018, 09:40 AM
  #40  
Registered Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Apex,NC
Age: 61
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
When I took mine in they too had no clue about radio issue. They replaced tuner. Didnít fix it.
i am keeping radio in the large screen and not the right small one . No issue so far.
Biggedtvisdue is how long radio and navigation takes to load. My service technician says itís wsy too long.
Hes talking with Acura techs. Got to be a software issue.
Bartrdx is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Radio is loading on start up


Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.