Notices

ABS light problem

 
Old 04-25-2012, 06:25 PM
  #1  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
ABS light problem

Hi everyone, new to the forums and to Honda/Acura in general.

I bought this 1996 Acura TL 3.2 with 219k KMs for $1700 and so far i'm really loving it. I live in Canada so when i bought the car it was on winter tires and the ABS light was already on because the fuse was removed (the previous owner didn't like ABS.) So i put the fuse back in just so i wouldn't have the light on the dashboard. The next day i put the summer tires back on (which came on the original OEM wheels.) Everything went well until the the light turned on again when i started it the next morning. I checked the fuse and it seemed fine.

Now sometimes the light turns on and stays on for the whole trip back or to work and sometimes its off, i don't think it ever changes while i'm driving. Does anyone have an idea what could be causing this? I'm sure i forgot to mention some details, if i did, please ask. Its not really a big deal since i never had to rely on ABS since i first got my license, i'm just really picky about having warning lights on my dashboard.

Any help would be greatly appreciated.
IonicRipper is offline  
Old 04-26-2012, 10:43 AM
  #2  
Registered Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tempe AZ
Age: 80
Posts: 197
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
I suspect that the pump's starting to go bad. When you first start the car, you should hear the pump working then it should shutoff. If the light keeps coming on, you can do the diagnostic procedure shown on other posts on this subject. Do a search for ABS problems and there is lots of info on it. I ended up changing my ABS modulator to a used one from car parts.com
tempetom is offline  
Old 04-27-2012, 05:01 PM
  #3  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
I did the paperclip trick and got the code 1 - 8 (or 18)

No code other then that. What does it stand for?
IonicRipper is offline  
Old 04-27-2012, 07:38 PM
  #4  
Registered Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tempe AZ
Age: 80
Posts: 197
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
Uhoh, it's a high pressure problem

Accumulator gas leakage
Changed relief valve set pressure
Rear outlet solenoid valve late to close
Changed pressure switch set pressure

I have no idea what all that means, but that's what the manual says. Too bad it didn't flag a particular wheel sensor. If it gets too much of a pia, I'd change out the modulator assembly. I think I paid around $100 for mine.
tempetom is offline  
The following users liked this post:
IonicRipper (04-28-2012)
Old 04-27-2012, 08:44 PM
  #5  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
Perhaps someone on the forums knows what it means? cause im as lost as you are, tempetom hahaha. Thanks for looking though!
IonicRipper is offline  
Old 04-27-2012, 10:28 PM
  #6  
Registered Member
 
main70072's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Orleans, LA
Age: 31
Posts: 1,450
Received 89 Likes on 84 Posts
Your ABS system is basically loosing pressure due to a leak somewhere. Mines was doing this and it was easy to spot as it was an external leak of an o-ring at the bottom of the accumulator. If there are no visible fluid leak around the area of the module, you may have an internal leak and suggest you shop for a used unit in good condition to replace if needed.
main70072 is offline  
The following users liked this post:
IonicRipper (04-28-2012)
Old 05-02-2012, 09:20 PM
  #7  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
(Sorry for the late reply)

Thanks, i'll start looking around for one. In the mean time i don't have to worry about the ABS messing with my braking? Would it help to pull the fuse out?

Also a bit off topic: I was looking through the manual and noticed i dont have a TCS off button? Its suppose to be next to the cruise control button but i only have the fog light button...
IonicRipper is offline  
Old 05-03-2012, 11:43 AM
  #8  
大日本帝国
 
Go90go's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Double Standard Land
Posts: 5,321
Received 36 Likes on 31 Posts
^ That just means that you don't have a Premium.

~Cheers~
Go90go is offline  
Old 05-03-2012, 12:16 PM
  #9  
Registered Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tempe AZ
Age: 80
Posts: 197
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
I pulled the 2 fuses for ABS to make it stop trying to pressurize everytime I started it. The light still came on though. It didn't interfere with braking or getting inspection here.
I'm sure the ABS modulator is different between 2.5 and 3.2.
tempetom is offline  
Old 05-03-2012, 10:04 PM
  #10  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Go90go View Post
^ That just means that you don't have a Premium.

~Cheers~
Actually i do :\ ... Standard 3.2 doesnt have TCS off button?
IonicRipper is offline  
Old 05-04-2012, 08:34 AM
  #11  
Registered Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tempe AZ
Age: 80
Posts: 197
Likes: 0
Received 7 Likes on 7 Posts
Here's my panel on 96 3.2 premium: Looks like I need to dust lol.
Attached Thumbnails ABS light problem-acura-panel.jpg  
tempetom is offline  
Old 05-04-2012, 01:30 PM
  #12  
98 3.2 Flamenco Black
 
Join Date: Aug 2001
Location: Marietta
Posts: 1,829
Received 21 Likes on 21 Posts
Do not have the TCS. Means my 3.2 is not premium?
Mandy is offline  
Old 05-07-2012, 09:22 PM
  #13  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by tempetom View Post
Here's my panel on 96 3.2 premium: Looks like I need to dust lol.
Thats strange, on my car thats where the fog light switch is :\

Could it have something to do with it being a Canadian model?
IonicRipper is offline  
Old 05-08-2012, 07:30 AM
  #14  
Registered Member
 
main70072's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Orleans, LA
Age: 31
Posts: 1,450
Received 89 Likes on 84 Posts
Originally Posted by IonicRipper View Post
Thats strange, on my car thats where the fog light switch is :\

Could it have something to do with it being a Canadian model?
Premium models have the fog button on the console.
main70072 is offline  
Old 05-08-2012, 05:02 PM
  #15  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
I got some "Special Edition" stickers on the doors, might have mistaken that for premium...

What exactly is the difference between Premium and Standard?
IonicRipper is offline  
Old 05-08-2012, 05:05 PM
  #16  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
Sorry, what i meant to say was whats the difference between Premium and Special Edition.

(Cant edit my own posts? Oh well, one more post to the post count)
IonicRipper is offline  
Old 05-08-2012, 10:13 PM
  #17  
Registered Member
 
main70072's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Orleans, LA
Age: 31
Posts: 1,450
Received 89 Likes on 84 Posts
As far as I know, there are no such thing as "Special Edition" for these TLs. Just base and premium models were available.
main70072 is offline  
Old 05-09-2012, 08:09 PM
  #18  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: Montreal, Canada
Age: 28
Posts: 22
Received 0 Likes on 0 Posts
I dont believe those decals were just added for fun, it must be made in factory.

Probably just available in Canada?
IonicRipper is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
mada51589
3G TL Problems & Fixes
65
05-10-2019 02:17 PM
gemz_acura
4G TL Problems & Fixes
15
09-26-2015 06:12 PM
brandnewcolony
Third Generation TL (2004-2008)
53
09-12-2015 10:39 AM
HeloDown
3G TL Problems & Fixes
4
09-08-2015 06:51 PM
Stu2414
4G TL Problems & Fixes
2
08-30-2015 07:30 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: ABS light problem


Contact Us - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.