acura tl 2.5 1996 Battery drains and car dies while driving. - AcuraZine Community
AcuraZine Acura Forums Home Acura CL Forums Acura ILX Forums Acura MDX Forums Acura NSX Forums Acura RDX ForumsAcura RL ForumsAcura RSX ForumsAcura TL ForumsAcura TSX ForumsAcuraZine ZDX DiscussionAcuraZine Regional DiscussionAcuraZine Off Topic Discussion

Go Back   AcuraZine Community > AcuraZine TL Community > First Generation TL (1996-1998)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Albums FAQ Members Calendar Search Today's Posts Mark All Read ExperienceUsed CarsVendor DirectoryGarage
Search
Welcome to AcuraZine Community

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-01-2011, 3:23 PM   #1
lee4life
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2010
Age: 26
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 1,901, Level: 26
Points: 1,901, Level: 26 Points: 1,901, Level: 26 Points: 1,901, Level: 26
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
acura tl 2.5 1996 Battery drains and car dies while driving.

i bought an new alternator and a new battery, battery still drains whats the issue. i swaped a new engine for my car 2 months ago, it was running fine, the problem didnt happen till now. Can it be a loose ground wire in my car that is draining out my battery, if there is a loose ground wire where can it be at, when i swaped the engine there was only one ground wire that was screwed onto the value cover. I set the engine running while i removed the battery cable and the car runs do to the alternator which means alternator is still good. i drove my car for 2 hours yesterday and my head lights, cluster light started dimming low. My radio died and my abs came on and my car died afterwards.
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Acurazine!
lee4life is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 4:38 PM   #2
Go90go
大日本帝国
Garage is empty, add now
 
Go90go's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2006
Location: Double Standard Land
Posts: 5,272
Thanks: 21
Thanked 30 Times in 25 Posts
Points: 14,214, Level: 77
Points: 14,214, Level: 77 Points: 14,214, Level: 77 Points: 14,214, Level: 77
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%
Check to make sure the alternator cable terminal isn't corroded. Mine was really bad and had actually split in two so it would only have intermittent contact. It'd charge for awhile, then run on battery only and die out. A new cable and ring terminal solved the problem.

~Cheers~
Go90go is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 11:06 PM   #3
lee4life
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2010
Age: 26
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Points: 1,901, Level: 26
Points: 1,901, Level: 26 Points: 1,901, Level: 26 Points: 1,901, Level: 26
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
Quote:
Originally Posted by Go90go View Post
Check to make sure the alternator cable terminal isn't corroded. Mine was really bad and had actually split in two so it would only have intermittent contact. It'd charge for awhile, then run on battery only and die out. A new cable and ring terminal solved the problem.

~Cheers~
what cable are you talking about? the alternator cable or the battery cable
lee4life is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 12:22 AM   #4
vipstar
aka romeo da kid
1996 Acura TL
 
vipstar's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Location: i live north of knoxville, TN and south of Bristol, TN
Posts: 251
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Points: 4,388, Level: 42
Points: 4,388, Level: 42 Points: 4,388, Level: 42 Points: 4,388, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
either, if any of those are corroded i'd be replacing that wire. Hell replace them anyways. It won't cost much to do and it may fix your problem.
__________________
I thought u thought!!!
96' 2.5 TL
vipstar is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 1:07 AM   #5
Go90go
大日本帝国
Garage is empty, add now
 
Go90go's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2006
Location: Double Standard Land
Posts: 5,272
Thanks: 21
Thanked 30 Times in 25 Posts
Points: 14,214, Level: 77
Points: 14,214, Level: 77 Points: 14,214, Level: 77 Points: 14,214, Level: 77
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%
Quote:
Originally Posted by Go90go View Post
Check to make sure the alternator cable terminal isn't corroded. Mine was really bad and had actually split in two so it would only have intermittent contact. It'd charge for awhile, then run on battery only and die out. A new cable and ring terminal solved the problem.

~Cheers~
Quote:
Originally Posted by lee4life View Post
what cable are you talking about? the alternator cable or the battery cable
The alternator cable. The one that goes from the alternator to the fuse box.

Quote:
Originally Posted by vipstar View Post
either, if any of those are corroded i'd be replacing that wire. Hell replace them anyways. It won't cost much to do and it may fix your problem.
That's a good idea. I made my own replacement from some JL power wire that was laying around.

~Cheers~
Go90go is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 4:10 PM   #6
TJ2.5TL
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Age: 18
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Points: 2,050, Level: 27
Points: 2,050, Level: 27 Points: 2,050, Level: 27 Points: 2,050, Level: 27
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Crap, I just bought an alternator last night. I'm going to check my cables before I put it on. Hope that's what the issue is
TJ2.5TL is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2011, 10:26 PM   #7
memphisraines26
Registered Member
Garage is empty, add now
 
memphisraines26's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2003
Location: Indianapolis, IN formerly Memphis, TN
Age: 33
Posts: 275
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 7 Posts
Points: 8,845, Level: 63
Points: 8,845, Level: 63 Points: 8,845, Level: 63 Points: 8,845, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I think I have alternator problems now but haven't taken it off to test it. any updates?
memphisraines26 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 12:53 PM   #8
TexasHonda
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2005
Age: 68
Posts: 2,290
Thanks: 0
Thanked 43 Times in 42 Posts
Points: 12,724, Level: 73
Points: 12,724, Level: 73 Points: 12,724, Level: 73 Points: 12,724, Level: 73
Activity: 4.2%
Activity: 4.2% Activity: 4.2% Activity: 4.2%
A loose harmonic balancer bushing will allow the outer pulley to slip and prevent alternator from charging correctly. For some reason this does not set the ALT light on, but car will drive until battery is dead at night w/ lights on.

I wrote a thread on this problem 2-3 yrs back. It led to numerous consequences and disasters.

good luck
__________________
2006 Acura TSX
1994 Honda Accord
2005 Toyota Matrix
2003 Acura MDX
I don't drive em, just fix em.
TexasHonda is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 1:18 PM   #9
craig willes
New Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 6, Level: 1
Points: 6, Level: 1 Points: 6, Level: 1 Points: 6, Level: 1
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
i have a 93 acura integra . the battery goes dead when it sits for a day.has anyone out there had this issue and resolved it ? if i jump it it does charge. i installed a new battery ,no change.idid drive thru a fooot of water last week.
craig willes is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 10:35 PM   #10
main70072
Registered Member
Garage is empty, add now
 
main70072's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Location: New Orleans, LA
Age: 26
Posts: 1,402
Thanks: 39
Thanked 85 Times in 81 Posts
Points: 8,084, Level: 60
Points: 8,084, Level: 60 Points: 8,084, Level: 60 Points: 8,084, Level: 60
Activity: 3.5%
Activity: 3.5% Activity: 3.5% Activity: 3.5%
The problem might go away after a few days of sitting in sunlight since you mentioned the problem started after driving thru high water. If not, you have to find the source of drain.
__________________
-96 2.5TL-
-05 TL-
-08 TSX--->Sold
main70072 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 6:08 PM   #11
Mandy
98 3.2 Flamenco Black
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2001
Location: Marietta
Posts: 1,883
Thanks: 2
Thanked 19 Times in 19 Posts
Points: 14,416, Level: 77
Points: 14,416, Level: 77 Points: 14,416, Level: 77 Points: 14,416, Level: 77
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
Common mistake is to replace the battery but not resolve the root cause which is the inability to charge the battery because of poor connections. 1st attack is the cable batteries. They should be clean and have good contacts, nice and tight.
__________________
Sold.....98 3.2 Flamenco Black Pearl breaking 114K miles... Found a new home!!!
Mandy is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 11:52 AM   #12
982.5TL
All about JDM
Garage is empty, add now
 
982.5TL's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2002
Location: FL
Age: 30
Posts: 1,030
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 10,879, Level: 69
Points: 10,879, Level: 69 Points: 10,879, Level: 69 Points: 10,879, Level: 69
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I had this similar problem a few years ago before I got rid of my car. I tested the alternator, replaced distributor and cables, and even replaced battery and battery cables. No change... still happened.

Turned out it was my crankshaft pulley/belt I think, (it was a few years ago) After owning the car for 8 years, the teeth on the belt were pretty much worn out and the pulley itself was worn as well. The belt is also attached to the alternator which would be causing your battery not to charge when you drive.

My car did the EXACT same thing yours did. ABS light would come on, car would sputter then die. Then I would jump it and it would be okay some days, and die others just dependent on how well the belt and pulley decided to catch that day.

Hope this helps at all.
982.5TL is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2013, 7:18 AM   #13
freewayJ
New Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 10, Level: 1
Points: 10, Level: 1 Points: 10, Level: 1 Points: 10, Level: 1
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
How did u fix it having same problem
freewayJ is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2014, 3:35 PM   #14
LaFlare
New Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 10, Level: 1
Points: 10, Level: 1 Points: 10, Level: 1 Points: 10, Level: 1
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
Quote:
Originally Posted by lee4life View Post
i bought an new alternator and a new battery, battery still drains whats the issue. i swaped a new engine for my car 2 months ago, it was running fine, the problem didnt happen till now. Can it be a loose ground wire in my car that is draining out my battery, if there is a loose ground wire where can it be at, when i swaped the engine there was only one ground wire that was screwed onto the value cover. I set the engine running while i removed the battery cable and the car runs do to the alternator which means alternator is still good. i drove my car for 2 hours yesterday and my head lights, cluster light started dimming low. My radio died and my abs came on and my car died afterwards.
what should i do/
LaFlare is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 7:37 AM   #15
HP11
97 3.2TLPrem(Sold 3/7/14)
Garage is empty, add now
 
HP11's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2013
Location: San Bernardino, Ca.
Age: 64
Posts: 162
Thanks: 1
Thanked 13 Times in 13 Posts
Points: 1,393, Level: 20
Points: 1,393, Level: 20 Points: 1,393, Level: 20 Points: 1,393, Level: 20
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by LaFlare View Post
what should i do/
Post your own question instead of quoting a nearly three year old one.......unless you're a 'bot...in which case, go away.
__________________
2010 Mercedes Benz C300 Sedan
2005 Pontiac GTO
1983 Chevrolet El Camino Conquista
2014 Kia Rio LX
Certified HVAC/MVAC Technician
HP11 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2014, 7:45 PM   #16
adventurecrv
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2013
Location: Tampa FL USA
Posts: 73
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Points: 1,150, Level: 18
Points: 1,150, Level: 18 Points: 1,150, Level: 18 Points: 1,150, Level: 18
Activity: 4.8%
Activity: 4.8% Activity: 4.8% Activity: 4.8%
Had similar issue a few weeks back. I replaced the alternator, but the issue came back. Turned out it was the harmonic balancer...

All good now.
adventurecrv is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2014, 7:45 PM
AcuraZine
Acura Integra




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
25, 96, 97, acura, battery, car, dies, drains, driving, ground, lose, rsx, stalls, tl, wire

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 6:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Passwords Backup