My Bluetooth HandFree Link (HFL) Has stopped Working - AcuraZine Community

Go Back   AcuraZine Community > AcuraZine TSX Community > Second Generation TSX Discussion (2009+) > Audio, Bluetooth, Electronics & Navigation
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-24-2011, 08:51 AM   #1
Registered Member
 
E-ManN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 54
Thanked 4 Times in 4 Posts
Points: 4,021, Level: 40
Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
My Bluetooth HandFree Link (HFL) Has stopped Working

Hi Guys,

I have 2009 Acura TSX Premium. I noticed that that my HFL buttons on my steering wheel don't work anymore & bluetooth has stopped working. The only thing that has changed is that a couple of weeks back I had a box and amp hooked up to the stock system.

Everything works except for the HFL and Bluetooth so I don't think that the stereo hookup is the cause ... however they did have to disconnect the battery and I am kind of wondering if bluetooth needs to be reset after battery disconnect?

I checked the owner's manual and I did not see a fuse specifically for Bluetooth & HFL. I googled this and some people mentioned they had their HFL stuck with "booting" message in the console display ... I do not see any booting message with mine. When I press the HFL buttons in the steering wheel I get nothing ... no voice prompts no beeps ... nothing. Some people also mention pulling fuse 7 & 10 for 10 secs and putting them back in .. supposedly will reset\reboot the bluetooth.

does any one else have this problem or know how to fix this problem ?


thnx,

E
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Acurazine!
__________________
09 TSX Premium, 6MT, Polished Metal Metallic
Previous -> 99 Civic SiR, 91 Civic Si hatch
E-ManN is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2011, 12:56 AM   #2
Registered Member
 
james_and7's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Location: Vancouver
Age: 30
Posts: 171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Points: 3,800, Level: 38
Points: 3,800, Level: 38 Points: 3,800, Level: 38 Points: 3,800, Level: 38
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by E-ManN View Post
Hi Guys,

I have 2009 Acura TSX Premium. I noticed that that my HFL buttons on my steering wheel don't work anymore & bluetooth has stopped working. The only thing that has changed is that a couple of weeks back I had a box and amp hooked up to the stock system.

Everything works except for the HFL and Bluetooth so I don't think that the stereo hookup is the cause ... however they did have to disconnect the battery and I am kind of wondering if bluetooth needs to be reset after battery disconnect?

I checked the owner's manual and I did not see a fuse specifically for Bluetooth & HFL. I googled this and some people mentioned they had their HFL stuck with "booting" message in the console display ... I do not see any booting message with mine. When I press the HFL buttons in the steering wheel I get nothing ... no voice prompts no beeps ... nothing. Some people also mention pulling fuse 7 & 10 for 10 secs and putting them back in .. supposedly will reset\reboot the bluetooth.

does any one else have this problem or know how to fix this problem ?


thnx,

E
Does audio come out of all the speakers? This happend to me but it was becuase there was a loose speaker wire in the front door speaker that I installed. Once I reconnected it, the bluetooth worked again. It was really weird.
__________________
2009 Acura TSX 6SPD
CTE Icebox, Teins Springs, Aero Kit, Spoiler, 35% Rear Tint, 245/35 Nexen N7000, 19" Konig Tantrums (matching body paint), Infiniti Kappa Series 12" Sub, Sony 6.5" door/shelf speakers, cleared corners
james_and7 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 10:01 AM   #3
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Age: 30
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by E-ManN View Post
Hi Guys,

I have 2009 Acura TSX Premium. I noticed that that my HFL buttons on my steering wheel don't work anymore & bluetooth has stopped working. The only thing that has changed is that a couple of weeks back I had a box and amp hooked up to the stock system.

Everything works except for the HFL and Bluetooth so I don't think that the stereo hookup is the cause ... however they did have to disconnect the battery and I am kind of wondering if bluetooth needs to be reset after battery disconnect?

I checked the owner's manual and I did not see a fuse specifically for Bluetooth & HFL. I googled this and some people mentioned they had their HFL stuck with "booting" message in the console display ... I do not see any booting message with mine. When I press the HFL buttons in the steering wheel I get nothing ... no voice prompts no beeps ... nothing. Some people also mention pulling fuse 7 & 10 for 10 secs and putting them back in .. supposedly will reset\reboot the bluetooth.

does any one else have this problem or know how to fix this problem ?


thnx,

E
I had this problem and ended up having to get the unit replaced. I don't remember it saying "booting" either. It actually happened again but fixed itself.
Av8n4life is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 06:38 AM   #4
Registered Member
 
E-ManN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 54
Thanked 4 Times in 4 Posts
Threadstarter
Points: 4,021, Level: 40
Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
@ james_and7

Quote:
Originally Posted by james_and7 View Post
Does audio come out of all the speakers? This happend to me but it was becuase there was a loose speaker wire in the front door speaker that I installed. Once I reconnected it, the bluetooth worked again. It was really weird.
*****************************************

Thanks for your reply James_and7 ... All speakers work. As far as I know they did not have to touch the front speakers. I still think all this needs is a master reset/reboot of which the dealer will not tell how to do. The dealer wants me to bring the car in for a diagnostics $$$$$$.

It is odd that there is no fuse for bluetooth handsfree and they will not tell you which fuse it is connected to so you can check for yourself. I googled this and this problem was noted on earlier generation TSX could be corrected by pulling then re-inserting Fuse #6 (interior lights according to 2006 TSX manual) inside the fuse panel under the driver's side steering wheel. On the 2009 TSX this fuse is located on passenger side kick panel. I will try the pull and re-insert when it warms up ... it's too cold outside right now to do this. -25 yikes !

thanks again 4 your reply guys ... please keep them coming.
__________________
09 TSX Premium, 6MT, Polished Metal Metallic
Previous -> 99 Civic SiR, 91 Civic Si hatch
E-ManN is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 06:56 AM   #5
Registered Member
 
E-ManN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 54
Thanked 4 Times in 4 Posts
Threadstarter
Points: 4,021, Level: 40
Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
@ Av8n4life

Quote:
Originally Posted by Av8n4life View Post
I had this problem and ended up having to get the unit replaced. I don't remember it saying "booting" either. It actually happened again but fixed itself.
***********************************
thanks for your reply Av8n4life,

I hope it does not come to this. I have found\googled numerous post relating\similar on acura\honda HFL bluetooth problems on TSX & MDX etc ... Some say replace the unit, some say reset. I know honda\Acura has a bunch of shortcut tricks to reset certain ECUs and features without having to discconnect the battery by pulling out certain fuses which you would never guess is related to the problem waiting 5 mins or so and re-inserting without having to disconnect the battery to reset\reboot systems or onboard computers.

I don't mind bringing the car in to get it diagnosed if I have checked what I can, the BASICS ! ... I just hate the fact that the dealer wants you to bring the car in and leave it with them for a day for what could be a simple check. This is a inconvenience.

thanks again for your reply Av8n4life.

E
__________________
09 TSX Premium, 6MT, Polished Metal Metallic
Previous -> 99 Civic SiR, 91 Civic Si hatch
E-ManN is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 02:36 PM   #6
Registered Member
 
james_and7's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Location: Vancouver
Age: 30
Posts: 171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Points: 3,800, Level: 38
Points: 3,800, Level: 38 Points: 3,800, Level: 38 Points: 3,800, Level: 38
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I believe the HFL hardware can be accessed through the glove compartment. Remove that shelf and you will see a cover you can remove. Try looking for a hard reset button there.

Regardless, this should all be covered under warranty should it not?
__________________
2009 Acura TSX 6SPD
CTE Icebox, Teins Springs, Aero Kit, Spoiler, 35% Rear Tint, 245/35 Nexen N7000, 19" Konig Tantrums (matching body paint), Infiniti Kappa Series 12" Sub, Sony 6.5" door/shelf speakers, cleared corners
james_and7 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 06:03 PM   #7
Registered Member
 
09TSXTech's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: Vancouver, BC
Age: 49
Posts: 1,943
Thanked 74 Times in 64 Posts
Points: 7,307, Level: 56
Points: 7,307, Level: 56 Points: 7,307, Level: 56 Points: 7,307, Level: 56
Activity: 0.8%
Activity: 0.8% Activity: 0.8% Activity: 0.8%
There may be a fault with the HFL switch on the steering wheel.

Two fuses power the HFL in your car, fuse #15 under hood (10A) backup which gives it constant power (for radio and phone memory), and fuse #18 (7.5A) Accessory driver's side fuse box. Removing either of them would probably require radio code to be re-input again (make sure you have them handy).
__________________
2009 CBP TSX Tech 6MT
09TSXTech is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 07:35 PM   #8
Op is too busy to care
 
KillerG's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 5,231
Thanked 893 Times in 529 Posts
Points: 41,214, Level: 100
Points: 41,214, Level: 100 Points: 41,214, Level: 100 Points: 41,214, Level: 100
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
Quote:
Originally Posted by 09TSXTech View Post
There may be a fault with the HFL switch on the steering wheel.

Two fuses power the HFL in your car, fuse #15 under hood (10A) backup which gives it constant power (for radio and phone memory), and fuse #18 (7.5A) Accessory driver's side fuse box. Removing either of them would probably require radio code to be re-input again (make sure you have them handy).

the most helpful man on the acura boards !
__________________
-
KillerG is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 08:35 AM   #9
Registered Member
 
E-ManN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 54
Thanked 4 Times in 4 Posts
Threadstarter
Points: 4,021, Level: 40
Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
thanks guys

Quote:
Originally Posted by 09TSXTech View Post
There may be a fault with the HFL switch on the steering wheel.

Two fuses power the HFL in your car, fuse #15 under hood (10A) backup which gives it constant power (for radio and phone memory), and fuse #18 (7.5A) Accessory driver's side fuse box. Removing either of them would probably require radio code to be re-input again (make sure you have them handy).
*******************************
Sorry for such a late relpy guys ... been away dealing with insurance ... yes somebody side swiped my baby in my friend's driveway ... WTF !!?? long story. Damage is mostly comestic but the whole passenger side needs to be repainted.


NeverTheLess, thanks James, 09TSX & all my other brothers & sisters on this forum ... Will try your suggestions and let you know how it works out.
__________________
09 TSX Premium, 6MT, Polished Metal Metallic
Previous -> 99 Civic SiR, 91 Civic Si hatch
E-ManN is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2011, 09:11 AM   #10
Registered Member
 
E-ManN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 54
Thanked 4 Times in 4 Posts
Threadstarter
Points: 4,021, Level: 40
Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Update

Quote:
Originally Posted by 09TSXTech View Post
There may be a fault with the HFL switch on the steering wheel.

Two fuses power the HFL in your car, fuse #15 under hood (10A) backup which gives it constant power (for radio and phone memory), and fuse #18 (7.5A) Accessory driver's side fuse box. Removing either of them would probably require radio code to be re-input again (make sure you have them handy).
************************************************** *
Hi Guys,

09TSXTech I finally got a chance to try some of your suggestions. I pulled fuse #15 under hood (10A) backup , and checked it. Looked good, put it back in after about 30 Seconds. As you suspected Radio code had to be ren-enterd ... after that clock, All radio settings (bass,treble,fade etc), memory presets were still saved & Climate control settings as well. Had to resave my Seat position ... no big deal because I did not move the seat ... all I had to do was hit the save button again. Key fobs are OK as well (Driver #1, Driver #2)

Bluetooth still will not work and has the same problem.

I will try fuse #18 (7.5A) Accessory driver's side fuse box next ... failing that a maybe a complete battery disconnect ... failing that I will be satisfied and bring into the dealer.

thanks all ... Will keep you all posted.
__________________
09 TSX Premium, 6MT, Polished Metal Metallic
Previous -> 99 Civic SiR, 91 Civic Si hatch
E-ManN is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2011, 10:25 PM   #11
Chapter Leader (South Florida Region)
 
rockstar143's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Sep 2008
Posts: 31,827
Thanked 7,348 Times in 5,426 Posts
Points: 42,003, Level: 100
Points: 42,003, Level: 100 Points: 42,003, Level: 100 Points: 42,003, Level: 100
Activity: 99.3%
Activity: 99.3% Activity: 99.3% Activity: 99.3%
What was the outcome finally? I'm curious!
and having a problem, myself!
rockstar143 is online now   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 11:22 AM   #12
Dedicated Member
 
MR_FRESHH's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2011
Location: ATL
Age: 25
Posts: 63
Thanked 10 Times in 6 Posts
Points: 2,081, Level: 27
Points: 2,081, Level: 27 Points: 2,081, Level: 27 Points: 2,081, Level: 27
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Having the same problem. I know this is a old posts but what was the outcome?
__________________
...couple mods
<<--RPMakeovers-->>
MR_FRESHH is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2012, 03:34 PM   #13
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Location: Long Island, New York
Age: 27
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 1 Post
Points: 1,895, Level: 25
Points: 1,895, Level: 25 Points: 1,895, Level: 25 Points: 1,895, Level: 25
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
Hfl issue

I just replaced my broken HFL. Car battery was dying after 3 days of sitting, HFL was stuck in boot, alarm system and HUD were in complete disarray. Replaced the HFL from acuraoemparts.com and followed the service bulletin for the installation, 4 days later...all systems normal.

See my DYI/reflection here: http://tl.acurazine.com/forums/showt...8#post13758568
__________________
2005 Acura TL 3.2
White Diamond Pearl
Djr587 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2012, 01:33 PM   #14
Registered Member
 
E-ManN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 54
Thanked 4 Times in 4 Posts
Threadstarter
Points: 4,021, Level: 40
Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40 Points: 4,021, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Wow

Quote:
Originally Posted by Djr587 View Post
I just replaced my broken HFL. Car battery was dying after 3 days of sitting, HFL was stuck in boot, alarm system and HUD were in complete disarray. Replaced the HFL from acuraoemparts.com and followed the service bulletin for the installation, 4 days later...all systems normal.

See my DYI/reflection here: http://tl.acurazine.com/forums/showt...8#post13758568

from AcuraOEMParts.com ...

39770-TL2-A01 HFT UNIT (BLUETOOTH) 2009 TSX $1026.80 $770.06

Looks like the price has gone up ... list price is $10126.80 and their price (AcuraOEMParts) is $770.06

freaking rediculous ! for a bluettoth unit which is crap tp begin with. I'll continue to use my Speakerphone !!
__________________
09 TSX Premium, 6MT, Polished Metal Metallic
Previous -> 99 Civic SiR, 91 Civic Si hatch
E-ManN is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 01:08 PM   #15
Registered Member
 
musty hustla's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2011
Location: Parts Unknown
Posts: 826
Thanked 77 Times in 68 Posts
Points: 3,234, Level: 35
Points: 3,234, Level: 35 Points: 3,234, Level: 35 Points: 3,234, Level: 35
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
Wow that's pricey. I had trouble with mine yesterday. I was hitting "ok" on the Nav 10x while it was booting---stupid thing to do. It must have ruined my profile. I wouldn't connect to any phone or show my phone as one of the choices. After 2 restarts I was able to pair my phone.

Last edited by musty hustla; 07-21-2012 at 01:10 PM.
musty hustla is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2012, 11:04 PM   #16
Registered Member
 
JR_Rider's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2005
Age: 29
Posts: 285
Thanked 40 Times in 33 Posts
Points: 7,468, Level: 57
Points: 7,468, Level: 57 Points: 7,468, Level: 57 Points: 7,468, Level: 57
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
I just picked my car up from the dealership today as it was getting some dents fixed and low and behold my damn HFL is acting up also. I'm getting a high pitched screeching noise anytime I switch to bluetooth audio or HFL. I'll have to schedule an appointment to get it looked at.
JR_Rider is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2014, 07:58 AM   #17
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2013
Posts: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 456, Level: 9
Points: 456, Level: 9 Points: 456, Level: 9 Points: 456, Level: 9
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
I've been having a problem with my Handfree link as well. I use my voice commands "setup" "phone" etc and it just goes back to the main menu. Once I actually go it to start searching for my phone and it say "phone not found." It was working one day and the next just went out. However, long story short I just got a bluetooth for from my cellular company.
gee#1 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2014, 07:58 AM
AcuraZine
Acura Integra




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
acura, battery, bluetooth, button, free, fuse, hand, handfreelink, hands, kills, link, mdx, stopped, stops, tsx, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:12 PM.



Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Passwords Backup