Check Emissions System - AcuraZine - Acura Enthusiast Community

Notices

Check Emissions System

 
Old 05-07-2018, 07:18 PM
  #1  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 46
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check Emissions System

2014 with 160K miles. Lots of highway driving. Yesterday evening I got this alert while driving home to Denver from Kansas City. Immediately I felt the engine struggle when accelerating. It would shake. No dealerships open on Sunday evening in KC. I decided to just get home. I did. If you are aware, the altitude goes up by 4000 feet and the car struggled whenever I had to climb even a little. I remember this with my previous car, VW Touareg. It turned out to be ignition coils with that one. I wonder what is wrong with this. It was not a fun drive.
wallmike is offline  
Old 05-07-2018, 08:07 PM
  #2  
Registered Member
 
Brown13's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Wisconsin
Age: 72
Posts: 166
Thanked 31 Times in 26 Posts
Check for codes.If You don't have a reader,most auto parts stores will read for free.They may also suggest a fix. Worth a try.
Brown13 is offline  
Old 05-07-2018, 09:45 PM
  #3  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 46
Thanked 0 Times in 0 Posts
Just did a test drive and it is back to normal. No hesitation when accelerating. The light is still on though.
Well have the code checked.
wallmike is offline  
Old 05-09-2018, 09:34 PM
  #4  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 46
Thanked 0 Times in 0 Posts
Went to Autozone and pulled codes.

P3400 Valve Pause System (VPS) stuck off Bank 1
P0138 H02S S2 High Voltage
P3400 Valve Pause System (VPS) stuck off Bank 1
P3400 Valve Pause System (VPS) stuck off Bank 1

At this time, the vehicle is running normally. The check emission system light is still on.
wallmike is offline  
Old 05-10-2018, 09:08 AM
  #5  
Registered Member
 
Brown13's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Wisconsin
Age: 72
Posts: 166
Thanked 31 Times in 26 Posts
It appears that an oil sensor switch needs to be replaced. Google is Your friend. Here is a Youtube for a different model ,but switch will be in same location..
Brown13 is offline  
Old 05-20-2018, 01:22 AM
  #6  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 46
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the info.
The problem went away during this week's travel to Vegas. The car ran fine and didn't complain even during the steep inclines in the Rockies.
wallmike is offline  
Old 01-06-2019, 10:58 PM
  #7  
Registered Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 46
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by Brown13 View Post
It appears that an oil sensor switch needs to be replaced. Google is Your friend. Here is a Youtube for a different model ,but switch will be in same location.. https://www.youtube.com/watch?v=GlorN9b4D9Y
I did this and problem went away. Dealer asked for $330 for labor alone. No, thanks.
Bought two of the parts from Amazon and it was a breeze.
Thanks.
wallmike is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
G&V
1G RDX Problems & Fixes
19
01-05-2019 10:59 AM
wmahmud
4G TL Problems & Fixes
41
01-03-2017 12:12 PM
Midnight Mystery
First Generation RDX (2007-2012)
2
03-22-2016 01:16 AM
zoope
Second Generation RL (2005-2012)
10
08-07-2011 03:20 AM
helraiser
1G TSX Problems & Fixes
2
05-26-2008 11:35 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Check Emissions System


Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.