2013 TL Elite with vibration - new member seeking advice - AcuraZine - Acura Enthusiast Community

Go Back  AcuraZine - Acura Enthusiast Community > AcuraZine TL/TLX Community > Fourth Generation TL (2009-2014)
Reload this Page >

2013 TL Elite with vibration - new member seeking advice

Notices

2013 TL Elite with vibration - new member seeking advice

 
Old 02-18-2019, 06:51 AM
  #1  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Location: Quebec, Canada
Age: 35
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry 2013 TL Elite with vibration - new member seeking advice

Hi guys,

New member here. Iíve been reading you all on this forum for 2 years now and using the search engine so I havenít had the need to ask for advice until today.

So here goes : I have a 2013 TL Elite package with roughly 75k km on it. Bought it used at 35k km and certified (7 years warranty) at my Acura dealer back in February 2017.

So far, I have had all the issues mentioned on this site :
  • Driveshaft replaced as I was hearing a noise and feeling a vibration (covered on warranty -> was happy I paid the extra 1000$ for the warranty as this alone was 1500$)
  • ATF fitler was replaced (covered on warranty)
  • Sunroof auto-reverse (not covered)
  • Knocking rear suspension : had it checked but, since itís not covered, my shocks are still good enough
  • Driver and passenger windows going all the way down when I hit the up button : no covered so I will grease up the tracks or live with it.
  • Hood props not holding anymore : not covered, I will live with it for now
  • Itís been consuming oil a bit but I have seen worse (so far) and I got the extended warranty letter from Acura
  • For now, torque converter seems ok but Ö since I got all the issues Ö I am expecting the worse.
Hereís my biggest concern :

Since day 1, I have had this vibration that I can feel under my seat, gas pedal and steering wheel at 100-105km/h+. I have this same vibration with the 19íí OEM wheels with Goodyear RSA, 18íí mags with Toyo Observe Garti KX winter tires and same 18íí mags with Dunlop Winter Maxx tires. Had the RSAís and Dunlop road force balanced at the dealer. I discussed this with 3 different tech at the service counter and they were all pointing at the tires (3 sets, 2 different sizes and models, same issue Ö come on !!).

Summer, winter, doesnít make a difference. If I put the car in neutral at 115km/h, it does the same but Iíd say a tad less but the difference is quite unnoticeable at this point. 100 to 140km/h, same vibration.

A colleague of mine has a 2012 TL Tech and, itís been doing the same since he bought it new (now at 230k km). Heís been on a hunt for answers since then. Tested with many tires (road force and regular balance), had the driveshaft machined by a specialized shop, changed many many parts, Ö. He is now suspecting the the driveshaft bearing support that is installed right under the driverís seat. He thinks they all do that but many people juste donít realize it.

I have read a lot on the forum and all of these seem to be unanswered/unresolved :

https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...-60mph-970674/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...-issue-801816/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...-speed-790738/
https://acurazine.com/forums/fourth-...estion-835918/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-t...estion-911276/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...ration-938698/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...-maybe-936852/
https://acurazine.com/forums/fourth-...sh-awd-916554/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p.../#post15166991
https://acurazine.com/forums/4g-tl-t...75-mph-914738/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...ristic-959617/
https://acurazine.com/forums/4g-tl-p...-85mph-803271/

I love the TL but I am undecided now if I am going to keep it. Iím mad because I bought this car to keep it for 10+ years.

Looking at the IS350 but I really hate the fact that itís hard to get all the options the TL has Ö

Any advice ? Anyone managed to solve this mystery ?

Thanks in advance
GMJC is offline  
Old 02-18-2019, 09:49 AM
  #2  
Registered Member
iTrader: (1)
 
losiglow's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Salt Lake City, UT
Age: 37
Posts: 2,997
Thanked 710 Times in 501 Posts
I don't have much input other than it likely being related to the AWD system since the folks that have posted with problems have had SH-AWD models. Some don't mention which model they have but I can't find any that specifically indicate that they have FWD and have the problem.

So having said that, I'd guess that the problem is somehow related to the driveshaft or rear differential components. There was one individual that reported a bit of vibration on a FWD model which went away when he replaced the passenger side half-shaft.

I don't recall how to do it - but I wonder if you might try disabling the SH-AWD system (I believe it was by pulling a fuse) then seeing if the problem persists. I don't know enough about the system to know if the driveshaft would continue to spin with an SH-AWD error. Either way, it might be a good experiment to see if you can narrow down the problem to the SH-AWD system.

Good luck figuring it out
losiglow is offline  
Old 02-18-2019, 10:48 AM
  #3  
Registered Member
 
dopeboy1's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Age: 28
Posts: 671
Thanked 116 Times in 91 Posts
Oh wow now that you mention it my driver window goes all the way down sometimes when I hit the up button too. I assumed I was doing something wrong lol.

Also for the hood supports mine wouldn't hold the hood up either so I got $30 replacements from ebay and replaced them myself, very easy and they are working great.

I don't have anything to add on your specific issue but when you say the driveshaft was replaced do you mean the propeller shaft?

Something must be out of the ordinary on yours because mine feels great with no noticeable vibration at 100-160 km/h.
dopeboy1 is offline  
Old 02-18-2019, 10:59 AM
  #4  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Location: Quebec, Canada
Age: 35
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by dopeboy1 View Post
Oh wow now that you mention it my driver window goes all the way down sometimes when I hit the up button too. I assumed I was doing something wrong lol.

Also for the hood supports mine wouldn't hold the hood up either so I got $30 replacements from ebay and replaced them myself, very easy and they are working great.

I don't have anything to add on your specific issue but when you say the driveshaft was replaced do you mean the propeller shaft?

Something must be out of the ordinary on yours because mine feels great with no noticeable vibration at 100-160 km/h.
Yes I meant the propeller shaft ! What yeat is yours ?
GMJC is offline  
Old 02-18-2019, 11:01 AM
  #5  
Registered Member
 
dopeboy1's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Age: 28
Posts: 671
Thanked 116 Times in 91 Posts
Originally Posted by GMJC View Post
Yes I meant the propeller shaft ! What yeat is yours ?
2012 sh-awd tech
dopeboy1 is offline  
Old 02-18-2019, 11:01 AM
  #6  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Location: Quebec, Canada
Age: 35
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by losiglow View Post
I don't have much input other than it likely being related to the AWD system since the folks that have posted with problems have had SH-AWD models. Some don't mention which model they have but I can't find any that specifically indicate that they have FWD and have the problem.

So having said that, I'd guess that the problem is somehow related to the driveshaft or rear differential components. There was one individual that reported a bit of vibration on a FWD model which went away when he replaced the passenger side half-shaft.

I don't recall how to do it - but I wonder if you might try disabling the SH-AWD system (I believe it was by pulling a fuse) then seeing if the problem persists. I don't know enough about the system to know if the driveshaft would continue to spin with an SH-AWD error. Either way, it might be a good experiment to see if you can narrow down the problem to the SH-AWD system.

Good luck figuring it out
Sounds like another route indeed. I want to take it to the dealer and let them troubleshoot it but, their rate is 135$/h and I have a feeling I'll be spending a lot for no solution. Especially since they tell me that TL's don't usually shake ...
GMJC is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
smoore
Fifth Generation TLX (2015+)
13
03-02-2017 08:21 PM
Mdxacurain
3G MDX Discussion (2014+)
9
11-18-2014 08:42 PM
vector209
First Generation TSX Discussion (2004-2008)
5
10-07-2014 09:25 AM
insanik
Fifth Generation TLX (2015+)
3
07-28-2014 04:02 PM
jch1985
Fourth Generation TL (2009-2014)
2
03-16-2012 05:58 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2013 TL Elite with vibration - new member seeking advice


Contact Us Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.