Random VSA Warning Light?!? - AcuraZine Community

Go Back   AcuraZine Community > AcuraZine TL Community > Third Generation TL (2004-2008) > Problems & Fixes
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-22-2008, 2:19 PM   #1
04 NBP 6MT Navi
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Location: Nashua, NH
Age: 29
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 3,753, Level: 38
Points: 3,753, Level: 38 Points: 3,753, Level: 38 Points: 3,753, Level: 38
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Exclamation Random VSA Warning Light?!?

I was on my way to work the other day and in mid driving the VSA triangle (which conveniently looks like the yellow one with the ! on this site) popped up as well as yellow VSA letters which lit up on the dash near the seatbelt warning. I know the triangle comes on when the VSA is off but the yellow letters struck me as something odd

Do I need to worry about this, Has this ever happened to anyone? Is this something that needs to get fixed, and if so, is it expensive?


Originally I thought my knee bumped it when I got in the car but that was not the case as I tried to turn the warning signs off by hitting the VSA button at the next stop light but that did not work. The lights pop in and out every other time I take the TL for a spin and dont turn off until the car shuts off...
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Acurazine!
benny04tl is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 2:23 PM   #2
Registered Member
 
spc425's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2005
Location: Bothell
Age: 37
Posts: 97
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 5,472, Level: 47
Points: 5,472, Level: 47 Points: 5,472, Level: 47 Points: 5,472, Level: 47
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
The samething happened to me once before. I even took it into the dealer and they said they had no explanation.
spc425 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 2:29 PM   #3
04 NBP 6MT Navi
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Location: Nashua, NH
Age: 29
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Points: 3,753, Level: 38
Points: 3,753, Level: 38 Points: 3,753, Level: 38 Points: 3,753, Level: 38
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
did they happen to say if it still worked? or will my wheels be spinnin in the snow this winter
benny04tl is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 3:03 PM   #4
Needs wheels
 
godizus's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2006
Location: Atlanta
Age: 39
Posts: 1,224
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Points: 14,835, Level: 78
Points: 14,835, Level: 78 Points: 14,835, Level: 78 Points: 14,835, Level: 78
Activity: 0.2%
Activity: 0.2% Activity: 0.2% Activity: 0.2%
The VSA light comes on whenever the system actually engages. I had to drive through a hail storm once and that light was flashing on and off like crazy because it was like driving on gravel and the system was trying to maintain control.
godizus is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 3:29 PM   #5
RAR
 
leedogg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2005
Location: DC Metro
Age: 38
Posts: 9,000
Thanked 256 Times in 191 Posts
Points: 23,982, Level: 94
Points: 23,982, Level: 94 Points: 23,982, Level: 94 Points: 23,982, Level: 94
Activity: 11.5%
Activity: 11.5% Activity: 11.5% Activity: 11.5%
yes, it flashes when there is low traction and the system kicks in. Raining? You going over a bump or something where the tires leave the pavement and spin for a sec? Need new tires?
leedogg is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 4:17 PM   #6
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2001
Location: USA
Age: 32
Posts: 4,592
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Points: 15,046, Level: 79
Points: 15,046, Level: 79 Points: 15,046, Level: 79 Points: 15,046, Level: 79
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
uuuhhh they had a vsa bulletin....go to acura its a safety recall....the sensor u have may be bad.
http://www.in.honda.com/Rjanisis/pubs/SB/B07-041.PDF
Tripnbeats is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 4:47 PM   #7
04 NBP 6MT Navi
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Location: Nashua, NH
Age: 29
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Points: 3,753, Level: 38
Points: 3,753, Level: 38 Points: 3,753, Level: 38 Points: 3,753, Level: 38
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
yeah I think the first time it started was when I was braking pretty hard and hit a bump, almost felt like the ABS kicked in.. but then when it turns on it wont go back off..

Good looks on the service bulliten, I am pretty sure my warranty is up since I'm over 50k so I will have to see if Acura will hook it up with one of those "goodwill considerations" but thats doubtful
benny04tl is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 4:56 PM   #8
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2001
Location: USA
Age: 32
Posts: 4,592
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Points: 15,046, Level: 79
Points: 15,046, Level: 79 Points: 15,046, Level: 79 Points: 15,046, Level: 79
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
they should it's all about safety....they wont let u drive away with a car that can potentially hurt u.
Tripnbeats is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 9:46 PM   #9
Registered Member
 
DanL's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2004
Location: Ellicott City, MD
Posts: 695
Thanked 26 Times in 13 Posts
Points: 8,795, Level: 63
Points: 8,795, Level: 63 Points: 8,795, Level: 63 Points: 8,795, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Had the same thing happen. The VSA light would sometimes turn and and wouldn't go off until you restarted the car. Took it in and it turned out to simply be a bad brake switch. Apparently it's a fairly common problem.
DanL is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 10:13 PM   #10
Your garage
 
sharp218's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2006
Posts: 408
Thanked 3 Times in 3 Posts
Points: 4,691, Level: 43
Points: 4,691, Level: 43 Points: 4,691, Level: 43 Points: 4,691, Level: 43
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
I once lost ABS and TCS in my 2G TL-P in a snowstorm..dashboard was ablaze with warning lights..That was a good time
The next day, I started it up and everything was fine. Of course.
sharp218 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 11:44 PM   #11
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2001
Location: USA
Age: 32
Posts: 4,592
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Points: 15,046, Level: 79
Points: 15,046, Level: 79 Points: 15,046, Level: 79 Points: 15,046, Level: 79
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
check this out.....i lost brakes completely and slammed into a car in front of me in my 2nd gen type s tl....sucks =(
Tripnbeats is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2008, 3:35 AM   #12
Robo Warrior
 
YeuEmMaiMai's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 8,049
Thanked 276 Times in 230 Posts
Points: 19,990, Level: 89
Points: 19,990, Level: 89 Points: 19,990, Level: 89 Points: 19,990, Level: 89
Activity: 72.4%
Activity: 72.4% Activity: 72.4% Activity: 72.4%
Quote:
Originally Posted by benny04tl
yeah I think the first time it started was when I was braking pretty hard and hit a bump, almost felt like the ABS kicked in.. but then when it turns on it wont go back off..

Good looks on the service bulliten, I am pretty sure my warranty is up since I'm over 50k so I will have to see if Acura will hook it up with one of those "goodwill considerations" but thats doubtful

that's normal for the light to flash if you do that... I got that a few times on hard bumps or potholes....that TSB is for mushy brake pedal or further than normal travel.......... it's not normal for the light to remain on
YeuEmMaiMai is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2010, 1:35 PM   #13
Driver Mod
 
2Morrow's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: 925 916 530 707 415
Age: 34
Posts: 535
Thanked 22 Times in 21 Posts
Points: 4,115, Level: 40
Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40
Activity: 1.3%
Activity: 1.3% Activity: 1.3% Activity: 1.3%
Im having the same problem right now and my idle is at 1750 or so.

any insight anyone ?
__________________
Made in Korea
2Morrow is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2010, 12:37 AM   #14
Vendor
 
AckTL05's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Jun 2009
Location: NJ
Posts: 2,444
Thanked 176 Times in 122 Posts
https://www.facebook.com/pages/EndlessRPM/406154452784067 EndLessRPM
Points: 38,450, Level: 100
Points: 38,450, Level: 100 Points: 38,450, Level: 100 Points: 38,450, Level: 100
Activity: 10.3%
Activity: 10.3% Activity: 10.3% Activity: 10.3%
Quote:
Originally Posted by 2Morrow View Post
Im having the same problem right now and my idle is at 1750 or so.

any insight anyone ?
when its cold or when the engine is heated up? The car always rev's higher when it starts and its cold to warm up faster.
__________________
Custom Tail/Head Lights 3G TL - Click here
Custom Tail/Head Lights 4G TL - Click here
FOLLOW me on Intagram: ENDLESSRPM
I sell OEM new/used parts - www.EndLessRPM.com
Info: BRUCEJTL@gmail.com / Facebook : EndLessRPM
AckTL05 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 5:37 PM   #15
Driver Mod
 
2Morrow's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: 925 916 530 707 415
Age: 34
Posts: 535
Thanked 22 Times in 21 Posts
Points: 4,115, Level: 40
Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40
Activity: 1.3%
Activity: 1.3% Activity: 1.3% Activity: 1.3%
Quote:
Originally Posted by spc425 View Post
The samething happened to me once before. I even took it into the dealer and they said they had no explanation.

That exactly what happened to me too.
__________________
Made in Korea
2Morrow is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 5:38 PM   #16
Driver Mod
 
2Morrow's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: 925 916 530 707 415
Age: 34
Posts: 535
Thanked 22 Times in 21 Posts
Points: 4,115, Level: 40
Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40
Activity: 1.3%
Activity: 1.3% Activity: 1.3% Activity: 1.3%
Quote:
Originally Posted by AckTL05 View Post
when its cold or when the engine is heated up? The car always rev's higher when it starts and its cold to warm up faster.
When it happened the engine was already at normal temp.
__________________
Made in Korea
2Morrow is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2010, 3:50 PM   #17
Driver Mod
 
2Morrow's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: 925 916 530 707 415
Age: 34
Posts: 535
Thanked 22 Times in 21 Posts
Points: 4,115, Level: 40
Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40 Points: 4,115, Level: 40
Activity: 1.3%
Activity: 1.3% Activity: 1.3% Activity: 1.3%
Turns out it was a V0107 code which is TAC Module Communication Failure (Throttle Actuator Module). All the codes were cleared and the vehicle was roadtested and did OK.
The service writer said it was a pretty rare code and need an engineer if it came up again.

Does anyone have any experience with this ?

Any knowedge is greatly appreciated !

T
__________________
Made in Korea
2Morrow is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2010, 8:32 AM   #18
ScoobyZINE
 
AMUA6's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Dec 2009
Location: Ocoee, TN
Posts: 3,986
Thanked 37 Times in 34 Posts
ocoeepowderworks Chickenchit66
Points: 6,893, Level: 54
Points: 6,893, Level: 54 Points: 6,893, Level: 54 Points: 6,893, Level: 54
Activity: 0.8%
Activity: 0.8% Activity: 0.8% Activity: 0.8%
Quote:
Originally Posted by Tripnbeats View Post
they should it's all about safety....they wont let u drive away with a car that can potentially hurt u.
Paha I beg to differ... atleast about a dealer here in TN
AMUA6 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2012, 11:04 AM   #19
Registered Member
 
acydo's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2012
Location: NJ
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
ZuperEstrella ZuperSt4r
Points: 1,963, Level: 26
Points: 1,963, Level: 26 Points: 1,963, Level: 26 Points: 1,963, Level: 26
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
samething just happened to my car what exactly do i have to fix?
acydo is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 6:45 PM   #20
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2013
Age: 19
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 5, Level: 1
Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
Same VSA light came on in my 2001 CL Type S. Never had this problem until few days ago when my car started spinning on some snow. I know it's supposed to come on when traction is lost, but now it just randomly turns on.
Cameron Ham is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 9:35 PM   #21
Registered Member
 
Gil'sUA5's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2010
Age: 26
Posts: 563
Thanked 56 Times in 54 Posts
Points: 4,370, Level: 42
Points: 4,370, Level: 42 Points: 4,370, Level: 42 Points: 4,370, Level: 42
Activity: 7.9%
Activity: 7.9% Activity: 7.9% Activity: 7.9%
Quote:
Originally Posted by Cameron Ham View Post
Same VSA light came on in my 2001 CL Type S. Never had this problem until few days ago when my car started spinning on some snow. I know it's supposed to come on when traction is lost, but now it just randomly turns on.
You do know how old this thread is right?
Gil'sUA5 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2014, 8:36 AM   #22
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2014
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 10, Level: 1
Points: 10, Level: 1 Points: 10, Level: 1 Points: 10, Level: 1
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
Post Vsa light 2006 mdx

Quote:
Originally Posted by Gil'sUA5 View Post
You do know how old this thread is right?
Just brought my 2006 Acura MDX to the dealership because of the vsa triangle always being on and once I started driving the VSA word would light up and stay on. Waiting to see what the damage to my pocket will be. I have 85000 miles on it.
boscohoyte is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2014, 12:08 PM   #23
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 3,663, Level: 38
Points: 3,663, Level: 38 Points: 3,663, Level: 38 Points: 3,663, Level: 38
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%
Any updates on the VSA problems?

In July '14 I took my '05 MDX in to the dealer for the most recent VSA recall.

Approximately 5 weeks later, I experienced what appeared to be my Antilock Brakes engaging quickly for a short burst, first on the driver side, for about 10 quick pulses. It felt as though I had driven over the small lane bumps, but there was nothing in the road. This was when the VSA warning light and triangle appeared. Later that day when I returned to my car, the light was not on, but within 5 miles, the same thing happened again, this time coming from the passenger side. The light has been on since that time.

This sounds like the problem that was occurring that the recall was supposed to fix (which I was not having any problem until after they "fixed" my car).

Of course I took it back to the dealer to have the computer codes read and diagnose the problem. They performed the diagnostics and did the troubleshooting protocol and could not find anything wrong. The next step in the diagnosis is to replace the VSA / ABS module with a known working unit - which will cost $1500 for just the part and $500 for labor. Of course this part almost NEVER goes bad, so they don't have it on hand and I would have to order it. And, they don't even know if this will fix the problem, it's just the next step in the diagnosis.

The dealer does not believe that it is related to the recall work that was just done, but I do not see how it just happens to have a problem with a part that almost never breaks so soon after it was patched. I contacted Acura and of course they reached out to the dealer and say that it isn't their problem.

Has anyone else had this problem? I love this car, but $2k and it might not even fix the problem?

Thanks, Linda

PS. The day I picked it up after the recall service, the rear view mirror had a bubble in it. I know that this is a common problem, but really bad timing for it to happen. Oh, and I've had 2 vent clips break off. Sigh.
LindaHop is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2014, 12:08 PM
AcuraZine
Acura Integra




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
04, 07, 2001, 2003, 2005, abs, acura, bumps, cl, dashboard, light, mdx, tl, triangle, turn, type, vsa, wont, yellow

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Go Bucs! KCheng Ramblings 6 12-31-2002 9:28 AM


All times are GMT -5. The time now is 1:26 PM.



Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Passwords Backup