2004 ACURA TL AC blows warm air after driving for about 5-10 mins - AcuraZine Community

Go Back   AcuraZine Community > AcuraZine TL Community > Third Generation TL (2004-2008) > Problems & Fixes
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 06-25-2009, 10:14 PM   #1
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2004 ACURA TL AC blows warm air after driving for about 5-10 mins

The AC blows ICE cold air when the engine is cold, but after driving the car for about 5-10 minutes, it starts to blow warm air and it seems to shut off the compressor. I took it to a mechanic and said that the frean is not low. I live in FL and the heat is killing me. I really apprciate any help!
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Acurazine!
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 8:03 AM   #2
Moderator
 
LoveMyTL-S's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2005
Location: Jacksonville, FL
Age: 57
Posts: 11,718
Thanked 304 Times in 262 Posts
micheal.cain
Points: 25,319, Level: 95
Points: 25,319, Level: 95 Points: 25,319, Level: 95 Points: 25,319, Level: 95
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Are you leaving the outside vent on? Try hitting the recirc button. I also live in FL and feel for you. My house A/C went out last week during the heat wave for 3 days........
__________________
2006 Honda CR-V (Sahara Sand Metallic)
2008 Acura TL-S (Carbon Bronze Pearl)
| iJDMTOY | Drop Stop | vLEDS | Trunk Tray | All Weather Mats | Plastidip |

Car of the Month Contests are going on now! Is your car good enough to win our monthly contests and possibly be our 1st Car of The Year for AcuraZine? Click here and Sign up for this month's contest today!!!!!!!!
LoveMyTL-S is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 10:46 AM   #3
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Thanks for the reply. I guess ac problems always pop at the worst time!! I have tried turning the recirc on and off, but doesn't seem to make a difference. The ac will blow cold only when the engine is cold. Once the engine is hot, it only blows warm air even while setting the AC to the lowest. Someone suggested that the evaporator temp sensor might be shutting off the ac because it thinks the evaporating is freezing, but I don't know how to test for that and how to fix it.
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 11:28 AM   #4
Registered Member
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2007
Location: NJ
Age: 50
Posts: 6,211
Thanked 423 Times in 360 Posts
Points: 13,628, Level: 75
Points: 13,628, Level: 75 Points: 13,628, Level: 75 Points: 13,628, Level: 75
Activity: 12.6%
Activity: 12.6% Activity: 12.6% Activity: 12.6%
Electric cooling fan at the radiator running when the A/C is on?
Turbonut is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Turbonut For This Useful Post:
willis809 (08-09-2011)
Old 06-26-2009, 11:32 AM   #5
Registered Member
 
SouthernBoy's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2004
Location: Suburb of Manassas, VA
Posts: 8,279
Thanked 132 Times in 89 Posts
Points: 16,451, Level: 82
Points: 16,451, Level: 82 Points: 16,451, Level: 82 Points: 16,451, Level: 82
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Possibly evaporator coil freeze up.

First, make sure you're using the outside air, not recirculate, then turn the A/C off for maybe 10-15 minutes, then back on again. Does it blow cold again? When was the last time you changed your cabin filter? If it is too dirty, it will impede the flow of air across the coil which can promote freeze up.
__________________
In the final seconds of your life, just before your killer is about to dispatch you to that great eternal darkness, what would you rather have in your hand? A cell phone or a gun?
Si vis pacem, para bellum.

2004 TL 6MT Navigation
Anthracite/Ebony
Bone Stock
SouthernBoy is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 1:26 PM   #6
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
SouthenBoy, yes, am using the outside air. If I turn off the A/C for 10-15mins and turn it back on, it wouldn't blow cold air. The only time it starts to blow cold air is in either in the morning or after the car is idel at least for few hour.
Regarding a cabin filter, I have never changed it. How easy is it to change the cabin filter?
I had the battery replaced this past weakend and my AC problem started after that, but thats probably a pure concidence.
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 1:28 PM   #7
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Turbonut , yes the cooling fan was running when the A/C is on, but I'll double check it. Thx.
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 2:03 PM   #8
Moderator
 
LoveMyTL-S's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2005
Location: Jacksonville, FL
Age: 57
Posts: 11,718
Thanked 304 Times in 262 Posts
micheal.cain
Points: 25,319, Level: 95
Points: 25,319, Level: 95 Points: 25,319, Level: 95 Points: 25,319, Level: 95
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Cabin filter changing:

http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=555135

http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=583555

http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=591437

3G garage is your friend:

http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=553557
__________________
2006 Honda CR-V (Sahara Sand Metallic)
2008 Acura TL-S (Carbon Bronze Pearl)
| iJDMTOY | Drop Stop | vLEDS | Trunk Tray | All Weather Mats | Plastidip |

Car of the Month Contests are going on now! Is your car good enough to win our monthly contests and possibly be our 1st Car of The Year for AcuraZine? Click here and Sign up for this month's contest today!!!!!!!!
LoveMyTL-S is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 2:23 PM   #9
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Thanks! I'll give try chaning the cabin filter tomorrow and update if it helped.
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 4:25 AM   #10
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Location: NJ
Age: 38
Posts: 129
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
if your compressor is out = $$$
Piotr_W is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 11:28 AM   #11
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2005
Location: Los Angeles, CA
Age: 49
Posts: 12,770
Thanked 364 Times in 315 Posts
Points: 17,886, Level: 85
Points: 17,886, Level: 85 Points: 17,886, Level: 85 Points: 17,886, Level: 85
Activity: 18.3%
Activity: 18.3% Activity: 18.3% Activity: 18.3%
Quote:
Originally Posted by abe3800 View Post
The AC blows ICE cold air when the engine is cold, but after driving the car for about 5-10 minutes, it starts to blow warm air and it seems to shut off the compressor.
Check this thread re: compressor pressure issue: http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=729575

You might want to PM the OP in that thread regarding the repair and possible price. G/L.
__________________
Another SSM '05 TL 5AT w/Navi
Stuck in traffic somewhere in SoCal...
Will Y. is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 2:43 PM   #12
is in Honda heaven
 
Derk's K24's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Location: Gainesville, VA
Age: 31
Posts: 1,265
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Points: 4,022, Level: 40
Points: 4,022, Level: 40 Points: 4,022, Level: 40 Points: 4,022, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Check your coolant level?
Derk's K24 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2009, 10:10 AM   #13
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Derk's K24, my coolant level is close to the Minumim level line. Can I just top it off with a coolant or should I take it to a shop and have them flush and put a new coolant?
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2009, 10:15 AM   #14
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
I changed my cabin filter and it was really dirty. I also took it to another AC tech yesterday and the compressor wasn't running and it was blowing warm air. However, this morning, it was blowing cold air again as the engine is cold after being idel overnight and comprosser is back running.
abe3800 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:14 AM   #15
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2009
Age: 30
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by abe3800 View Post
I changed my cabin filter and it was really dirty. I also took it to another AC tech yesterday and the compressor wasn't running and it was blowing warm air. However, this morning, it was blowing cold air again as the engine is cold after being idel overnight and comprosser is back running.
So did replacing the filter fix it? Or did the tech do something? As I have the same problem now..
pistophchristoph is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 1:53 PM   #16
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2009
Age: 30
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Also just to make sure its the same issue, mine will start out cold then gradually about 15 minutes later get hotter and hotter, but if I turn off the AC for about 5 minutes, Its cold again for another 5-10.
pistophchristoph is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2009, 9:43 AM   #17
Registered Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2009
Age: 30
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
UPDATE: Welp I just got the car back yesterday and they could not find what it was as it was not reoccuring, although they did check the refrigerant levels and they were fine, also checked the temperature sensor which was fine, and the compressor itself was fine, but hey who knows maybe something was just needing to be reseated or pushed in more who knows but so far its working.
pistophchristoph is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 10:50 PM   #18
New Member
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2014
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 5, Level: 1
Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1
Activity: 0.4%
Activity: 0.4% Activity: 0.4% Activity: 0.4%
Quote:
Originally Posted by pistophchristoph View Post
UPDATE: Welp I just got the car back yesterday and they could not find what it was as it was not reoccuring, although they did check the refrigerant levels and they were fine, also checked the temperature sensor which was fine, and the compressor itself was fine, but hey who knows maybe something was just needing to be reseated or pushed in more who knows but so far its working.

So what did they do to fix it? My 05 TL I'd experiencing the same thing with the driver side blowing cold n the passenger blowing hot. Dual on n off. I took been researching so much. Took it the passenger side of dash apart. Unplugged harnesses and fuses out of fuse boxes. It's still the same. Replaced the cabin air filter. It was dirty. Just want cold air. It's hot I texas
tlazy05 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2014, 7:05 AM   #19
Robo Warrior
 
YeuEmMaiMai's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 7,832
Thanked 269 Times in 224 Posts
Points: 19,348, Level: 87
Points: 19,348, Level: 87 Points: 19,348, Level: 87 Points: 19,348, Level: 87
Activity: 45.7%
Activity: 45.7% Activity: 45.7% Activity: 45.7%
There is a TSB in another thread regarding moisture in the system. The solution as I recall was to draw the system down and recharge it with fresh r134a. turns out that the expansion valve was icing up causing the A/C to quit and then waiting 10 or so mins you could turn it on and it would blow cold until the valve iced up again.
__________________
2002 Acura CL Type-S. 138K and still going strong...
2003 Subaru Legacy L 70K and still going strong...after open engine surgery at 69,059 miles
YeuEmMaiMai is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2014, 7:05 AM
AcuraZine
Acura Integra




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
04, 2003, 2004, 2005, ac, acura, air, blowing, blows, conditioning, hot, problems, rl, rsx, tl, warm

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 12:25 PM.



Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Passwords Backup