Cruise control not working?? - AcuraZine Community

Log In 


Cruise control not working??

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 02-20-2009, 11:11 AM   #1
04 "NBP TL" 6mt
Thread Starter
iTrader: (1)
 
CHiNaMaN440's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Cleveland
Age: 35
Posts: 550
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Cruise control not working??

Ealier this week, my cruise control stopped working when I tried using it. When I press the button, it illuminates on the gauge cluster. But when I try setting it, nothing happens.

Any ideas?
CHiNaMaN440 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:14 AM   #2
Registered Member
iTrader: (2)
 
RACINGHART03's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: SOMEWHERE IN NJ
Age: 41
Posts: 1,134
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Had any work done on your car recently? Do your brake lights work?
RACINGHART03 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:18 AM   #3
04 "NBP TL" 6mt
Thread Starter
iTrader: (1)
 
CHiNaMaN440's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Cleveland
Age: 35
Posts: 550
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
ummm I did the accord fog light mod Tuesday. But it stopped working Monday

I have to check if my brake lights are working or not
CHiNaMaN440 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:20 AM   #4
04 "NBP TL" 6mt
Thread Starter
iTrader: (1)
 
CHiNaMaN440's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Cleveland
Age: 35
Posts: 550
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I forgot I swapped out my base tails for type s tails Sunday. But that's pretty much plug and play
CHiNaMaN440 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:25 AM   #5
Registered Member
iTrader: (2)
 
RACINGHART03's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: SOMEWHERE IN NJ
Age: 41
Posts: 1,134
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Basically the light on the dash tells you the system is ready. Its the input from the "set" switch that activates it. The brake light circuit plays a role though which is why I ask.
RACINGHART03 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:27 AM   #6
04 "NBP TL" 6mt
Thread Starter
iTrader: (1)
 
CHiNaMaN440's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Cleveland
Age: 35
Posts: 550
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
ok, so what do I need to do? check my fuses?
CHiNaMaN440 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:48 AM   #7
Registered Member
iTrader: (2)
 
RACINGHART03's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: SOMEWHERE IN NJ
Age: 41
Posts: 1,134
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
If the brake lights dont work its a good place to start. Still gathering info.
RACINGHART03 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 12:05 PM   #8
04 "NBP TL" 6mt
Thread Starter
iTrader: (1)
 
CHiNaMaN440's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Cleveland
Age: 35
Posts: 550
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
ok, I just checked my brake lights and looks like there all working.

Any other ideas?
CHiNaMaN440 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 12:34 PM   #9
Registered Member
iTrader: (2)
 
RACINGHART03's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: SOMEWHERE IN NJ
Age: 41
Posts: 1,134
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Any work performed on the car other than what you did?
RACINGHART03 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 03:03 PM   #10
Registered Member
iTrader: (1)
 
Fulani has a TL's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 3,063
Thanked 40 Times in 37 Posts
I remember I had a similar problem when I installed gas and brake pedals from SuperComputers. My cruise would set, and then would randomly disengage. It took a few days and then it stopped doing that. Possible some pressure being applied to the gas pedal?
Fulani has a TL is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 03:20 PM   #11
Registered Member
iTrader: (2)
 
RACINGHART03's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: SOMEWHERE IN NJ
Age: 41
Posts: 1,134
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by Fulani has a TL View Post
I remember I had a similar problem when I installed gas and brake pedals from SuperComputers. My cruise would set, and then would randomly disengage. It took a few days and then it stopped doing that. Possible some pressure being applied to the gas pedal?
Totally understandable. The cruise will not turn on/disengage if it detects the slightest ON signal from the brake switch. The weight of the brake pedal was probably pulling it down the slightest bit which would prevent the cc from setting or causing it to cancel. Good post by the way. Just made me realize I should have suggested to the OP to adjust his brake switch. So there. Do that.
RACINGHART03 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 11:17 PM   #12
04 "NBP TL" 6mt
Thread Starter
iTrader: (1)
 
CHiNaMaN440's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Cleveland
Age: 35
Posts: 550
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I did, nothing

any other ideas on what it could be?
CHiNaMaN440 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2009, 07:52 AM   #13
Registered Member
iTrader: (2)
 
RACINGHART03's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: SOMEWHERE IN NJ
Age: 41
Posts: 1,134
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Yes try and adjusting your brake pedal switch. Its an easy DIY.
RACINGHART03 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2009, 05:45 AM   #14
Chapter Leader
(Northeast Florida)
 
gatrhumpy's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Age: 36
Posts: 30,097
Thanked 692 Times in 467 Posts
I have an Accord, but the same problem still applies.

I have a slightly different problem. The Cruise Control light is on, telling me the system is armed and ready to be set. Whenever I press the set button, nothing happens. The "Cruise" does not come on, the cruise control does not set, etc. The brake lights all come on, and the fuses are all OK.

I don't understand what happened. It just went out. I have done no work to my car in a long time.
gatrhumpy is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2009, 10:23 AM   #15
Registered Member
 
zsameer's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Houston TX
Posts: 405
Thanked 26 Times in 22 Posts
Maye be you crimped your led unit wires while running them through the housing. might want to check since i had a cruise problem caused by that.


http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=733926
zsameer is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2009, 12:04 PM   #16
Chapter Leader
(Northeast Florida)
 
gatrhumpy's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Age: 36
Posts: 30,097
Thanked 692 Times in 467 Posts
Quote:
Originally Posted by zsameer View Post
Maye be you crimped your led unit wires while running them through the housing. might want to check since i had a cruise problem caused by that.


http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=733926
????

BTW, my cruise decided to bless me by working again. That was weird...
gatrhumpy is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 10:12 AM   #17
New Member
 
Join Date: Oct 2010
Age: 46
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I cannot get my cruise control master switch to engage. When I press it and hold it in it works perfect, but the second I let go it turns off. Is there an easy way to replace this switch. The dealer is telling me it will cost over $240 labor because of the airbag.
Parcus is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 11:58 AM   #18
Registered Member
 
nfnsquared's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: North Dakota
Posts: 7,524
Thanked 779 Times in 585 Posts
Quote:
Originally Posted by Parcus View Post
I cannot get my cruise control master switch to engage. When I press it and hold it in it works perfect, but the second I let go it turns off. Is there an easy way to replace this switch. The dealer is telling me it will cost over $240 labor because of the airbag.
It's probably a bad switch. It's been known to fail.

You can do it yourself, but you'll need a Torx T30 bit and a 3/8" driver/ratchet. Look in the 3G Service Department under "lighting". There are scans on how to remove the airbag. Basically, it's just two Torx T30 screws, but they can be tough to remove if you don't use the appropriate sized ratchet because they are held in with Loctite. That's the reason you need a 3/8" driver/ratchet. Don't use a 1/4" ratchet.

If you're the least bit mechanically inclined, don't pay the dealer to do this...the switch only costs about $55. Contact Kaleb at Prestige Acura (use the Vendor link at the top of the page) to order the part.

Edit: Here's a couple of links:

http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=606220

http://tl.acurazine.com/forums/showthread.php?t=763962

Last edited by nfnsquared; 10-13-2010 at 12:12 PM.
nfnsquared is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2016, 08:05 AM   #19
Cold Business
 
SocomM4's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Elk Grove
Age: 37
Posts: 34
Thanked 3 Times in 3 Posts
Since this is the first thing Google pops up for cc not working, thought id post quickly about my experience. .

Mine isn't working, while driving I armed the system and put my foot under the brake pedal and pulled it towards me. It didn't feel like it moved at all, but was enough that I was able to set my CC. Worked as normal until I stopped pulling the pedal.

Do this before you rip apart your steering wheel.
I got 28 mpg yesterday over an 80 mile trip.
SocomM4 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY: Converting DBW to Mechanical Cable Throttle with Working A/C cycdaniel 1G TSX Performance Parts & Modifications 4 05-22-2016 06:50 PM
2016 RDX Elite explained for people looking for their first luxury vehicle rockyboy Second Generation RDX (2013+) 161 05-09-2016 08:07 PM
Share your best MPG and how you achieved it. peti1212 Acura ILX Discussion 14 09-24-2015 12:22 PM
SOLD: 19 inch Work Vs-Tx acurajj Car Parts for Sale 5 09-19-2015 03:47 PM
Meet my 2015 TLX SH-AWD Advance Graphite Luster Metallic / Ebony spoiler900 5G TLX Photograph Gallery 11 09-11-2015 09:39 PM


Tags
2009, accord, acura, adjust, brake, control, cruise, disengages, honda, light, problem, randomly, stopped, tl, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 05:30 PM.



Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.